top of page
Sök
  • sussiwendt

30 år på gården i Hagestad! 1991- 2021 Det ska firas!!!!!!


När vi först kom till denna delen av Skåne var vi en liten familj på 3 personer, Ale var ännu inte född. Vi blev helt förälskade i stränderna, havet, människorna här och närheten till kontinenten. Efter flera sommarvistelser började vi leta hus i området omkring Sandhammaren. Då bodde vi fortfarande i Vattholma norr om Uppsala.

Mitt i vintern ringde Holgers syster Jenny och berättade att en gård som hon trodde skulle passa oss var till salu. Några andra vänner hade frågat bonden som ägde gården om de kunde få köpa den men han hade sagt att den aldrig skulle säljas....

Gården hade inte varit bebodd sedan 50-talet. Den hade hyrts ut på somrarna, bl.a. till Steinbecks engelska förläggare, som hade haft glada fester i huset. Vi tog flyg till Malmö, hyrde bil och åkte ut för att titta på huset tillsammans med vår då 5 årige son Elof. Det var som att komma in i ett museum, saker från 1800-talet, gamla möbler och textilier, husgeråd och ryckepump i köket, eget vatten från en stensatt brunn och en stor lada med utedass och en kammare där drängen hade bott. Vinden var full av bråte och oisolerad. Vi blev förälskade.

Huset hade en själ som vi kunde känna vibrera i oss och platsen ville bli omhändertagen med varsamma händer. Bonden Allans pappa Alf hade skött om gården i alla år och allting stod som det alltid hade gjort. Mäklaren som sålde till oss sa att han inte sett en så välbevarad gård på många år. Vi fick den äran att komma hit.

Första sommaren 1991 var vår tredje son Axel ett år, Ale 3 och Elof snart 6 år. Trädgården var helt igenväxt när vi kom fram med bilen från Uppland. Med hjälp av Holgers bror Richard och hans fru Karina slogs gräset längs husets trädgårdsida och vi fick en gång mellan dörrarna mot trädgården, vi rensade, städade och röjde, lekte lyckliga vid havet och hade en oförglömligt intensiv sommar. I augusti fick vi packa ihop och styra kosan mot vårt hem i Vattholma.


Nu är det 30 år sedan, barnen är vuxna och några har egna barn, vi har förvandlat gården till ett året-runt-hus. Gården har fått namnet Vindarnas Hus efter en storm som tog ladans tak och skapade en ruin. Ruinen blev uppbygd till ett kurs- och lekhus 2007 och har under årens lopp skapat mycket glädje och berett plats för olika slags fester, möten och workshops. Det vill vi fira med att bjuda in till fest under denna sommar! Håll utkik!


210 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page